Een steeds populairder wordende vorm van energie is zonne-energie. We denken steeds meer aan het behoud van de planeet en zonne-energie draagt daaraan bij. Deze duurzame energiebron beschadigt het milieu veel minder dan traditionele energiebronnen, zoals aardgas, aardolie en steenkool. Eén van de bekendere voorbeelden om energie op te wekken door middel van zonne-energie is aan de hand van zonnepanelen. Je ziet ze steeds meer liggen op daken van huizen. Je wekt op die manier je eigen energie op en hoeft dus geen kosten te betalen aan een energieleverancier. Daarnaast kan het zelfs voorkomen dat je meer energie opwekt met zonnepanelen dan dat je verbruikt. Het enige dat je nodig hebt is de zon.
Wat is zonne-energie?
Zonne-energie is, zoals de naam al aangeeft, energie van de zon. De energie komt in de vorm van warmte en licht. Samen met secundaire vormen van energie, zoals windenergie, biomassa en waterkracht vormt deze energie bijna 100 procent van alle duurzame energie op aarde. Dat wil zeggen dat het een energiebron is die onuitputtelijk is en het gebruik van deze energiebron niet schadelijk is voor het milieu. De warmte van de zon kan je gebruiken om energie op te wekken. Dat is mogelijk door middel van zonnepanelen, maar ook door middel van zonnecollectoren.
Hoe wordt zonne-energie opgewekt?
Zonne-energie wek je dus op aan de hand van de zonnepanelen of de zonnecollectoren als de zonneboiler. Je hebt alleen zon nodig, waardoor de omvormer van zonnepanelen de zon omzet in stroom en de zonneboiler de zon omzet in warmte. De zonneboiler slaat het verwarmde water op in een tank, zodat je altijd warm water tot je beschikking hebt, ook ’s avonds. Zonnepanelen leveren overdag stroom als de zon schijnt, maar ’s avonds en ’s nachts wekken de zonnepanelen geen stroom op. In dat geval kan je zonne-energie terug geven aan het energienet en een vergoeding ontvangen of een accu voor zonnepanelen kopen, zodat je opgewekte zonne-energie kan opslaan om later te gebruiken.
De voordelen van zonne-energie
Door zelf energie op te wekken hoef je geen kosten te betalen aan de energieleverancier. Ook is de energie van de zon gratis, dus heb je ook geen last van schommelende energieprijzen. Je wekt zelf de energie op die je nodig hebt, waardoor je kosten bespaart. Het is zelfs mogelijk om meer energie op te wekken dan je gebruikt. Ook is zonne-energie veel beter voor het milieu dan traditionele energiebronnen, doordat het geen broeikasgassen veroorzaakt of CO2 uitstoot. De overheid stimuleert duurzaamheid, waardoor het mogelijk is om in aanmerking te komen voor subsidie voor zonnepanelen of een zonneboiler. Ook stijgt de waarde van je huis als je zonnepanelen of een zonneboiler aanschaft, dus het is ook nog eens een goede investering voor de toekomst. Ten slotte is de zon een onuitputtelijke bron, waardoor je nooit zonder energie komt te zitten.
Ten slotte is de inzet van zonnepanelen ook zeer interessant indien je woning of kantoor wenst te verwarmen via apparaten die op elektriciteit werken. Denk maar aan het verwarken of koelen via een warmtepomp, elektrische verwarming of de plaatsing van infraroodverwarming.
De nadelen van zonne-energie
Het nadeel van zonne-energie is dat je geen energie opwekt als de zon niet schijnt. In België schijnt de zon niet dagelijks, dus wek je niet elke dag energie op. Daarnaast werken zonnepanelen en een zonneboiler het beste als ze op het zuiden staan, maar is dat niet bij elk huis mogelijk. Ook gaat het om een vrij dure investering en duurt het lang voor je de kosten terugverdiend hebt, zelfs met subsidie. Verder kan het zo zijn dat je met zonne-energie minder energie opwekt dan je gebruikt. In dat geval moet je alsnog gebruik maken van fossiele brandstoffen.
De toepassingen van zonne-energie
Zoals eerder genoemd kan je zonne-energie gebruiken voor stroom door zonnepanelen op je dak te leggen en voor warmte door middel van zonnecollectoren. Zonnepanelen zetten met een omvormer de zonne-energie om in stroom. Het is in theorie mogelijk dat je met zonnepanelen alle energie kan opwekken om je jaarlijkse stroomverbruik te compenseren. Zo kan je het huis verlichten en elektrische apparaten gebruiken. Daarnaast kan je de warmte van de zon gebruiken voor het opwekken van energie met zonnecollectoren, zoals een zonneboiler. Deze boiler zet zonlicht niet om in stroom, maar in warmte. Zo kan je enorm besparen op gas. Je kan hiermee je verwarming aanzetten en water verwarmen.
Elektriciteit kopen bij een energieleverancier
Er zijn reeds tal van energieleveranciers in België die investeren in zonne-energie, denk maar aan de aanleg van zonneparken of de aanleg van grote zonnepanelen installaties op bedrijfsdaken. Zij produceren in grote getalen elektriciteit die ze doorverkopen aan hun eindklanten.
Veel energieleveranciers bieden 100% groene energie aan. Zij halen alleen energie uit milieuvriendelijke hernieuwbare energie. Sommige leveranciers bieden een mix van grijze energie en groene energie aan. Of bieden beide pakketten aan.
Als je een nieuwe energieleverancier wenst te kiezen en je vindt het belangrijk dat je weet vanwaar ze de energie afkomstig is ( België of buitenland ), of de energie die aangeboden wordt groen is en niet grijs is, of de energie van zonne-energie komt of niet… Dan kan je via onze tool alle energieleveranciers vergelijken en achterhalen of ze gebruik maken van 100% groene energie of niet.
Doe de energietest en bespaar elk jaar op jouw factuur.
Verspil geen uren meer met het vergelijken van energietarieven en het vinden van de beste energieleverancier ! Vraag een vrijblijvende audit aan en stap over naar de beste energieleverancier op dit moment.