Windenergie bestaat al geruime tijd en hoort bij de duurzame energiebronnen, naast zonne-energie en bio-energie. Het gaat hierbij om het opwekken van energie, waarbij het milieu niet of nauwelijks wordt aangetast. Windenergie wordt zelfs gezien als één van de schoonste manieren en de beste optie om de uitstoot van CO2 te verminderen. Dit in tegenstelling tot fossiele brandstoffen, die juist veel schadelijke stoffen uitstoten bij het opwekken van energie. Wind werd vroeger gebruikt bij windmolens om graan te malen. Zo verving de windenergie de mankracht die hiervoor nodig was. Nu worden er vooral windturbines gebouwd om wind om te zetten in elektriciteit.
Wat is windenergie?
Windenergie is de stroom die door windturbines worden opgewekt. Hier komt alleen wind aan te pas, waardoor windenergie milieuvriendelijk is en tot de meest duurzame energiebronnen behoort. Europa wil dat het aandeel opwekte energie steeds duurzame wordt en stelt dat in 2020 14 procent duurzaam moet zijn en in 2023 16 procent. Windenergie heeft hierbij een belangrijke aandeel. Daarom worden steeds meer windturbines op land en zee gebouwd en worden windparken aangelegd.
Hoe wordt windenergie opgewekt?
Windturbines vangen wind en wekken hier stroom op. Die opgewekte stroom is de windenergie. Deze stroom wordt door de windturbines doorgegeven aan het elektriciteitsnet waarop ze zijn aangesloten. Fossiele brandstoffen, zoals aardgas, aardolie of steenkool komen er tijdens dit proces niet aan te pas. Dat maakt windenergie milieuvriendelijk en daarom hoort het tot de duurzame energiebronnen. Er bestaan speciale windparken met windturbines om zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken. Maar het is ook mogelijk om een windmolen in je eigen tuin te plaatsen en je eigen windenergie op te wekken. De wind oefent kracht uit op de wieken van de windturbines, ofwel rotorbladen. Dat zorgt ervoor dat de wieken gaan draaien. Een windturbine heeft meestal drie wieken of rotorbladen. De tandwielkast, die de generator aandrijft, kan de draaiende beweging versnellen. De generator wekt uiteindelijk de daadwerkelijke elektriciteit op en geeft het door aan het aangesloten elektriciteitsnet. De hoeveelheid opgewekte elektriciteit door een windturbine ligt onder meer aan de hoogte en de lengte ervan, de plaats van de windturbine en de windsnelheid. Hoe harder het waait, hoe meer energie wordt opgewekt.
De voordelen van windenergie
Windenergie kent veel voordelen. Zo kan windenergie worden opgewekt zonder CO2 uitstoot, waardoor het een hele duurzame energiebron is. Windenergie is veel beter voor het milieu dan fossiele brandstoffen. Het bijkomende voordeel is dat de wind nooit opraakt en helemaal gratis is. Daarnaast waait het heel veel in België, waardoor het altijd mogelijk is om windenergie op te wekken en je niet afhankelijk bent van andere landen of fossiele brandstoffen. Verder is het mogelijk om windturbines overal te plaatsen en zijn windturbines heel goedkoop. Naast aardwarmte is windenergie zelfs de goedkoopste vorm van duurzame energie.
De nadelen van windenergie
Windenergie is op dit moment nog redelijk duur, waardoor windenergie afhankelijk is van de subsidie van de overheid. Op dit moment kost windenergie meer dan energie uit fossiele brandstoffen. Ondanks dat het veel waait in België, waait het niet altijd. Windturbines wekken vooral veel energie op als ze staan op plekken waar veel wind waait, waardoor je goed moet kijken waar je ze plaatst. Het is niet verstandig om ze zomaar overal neer te zetten. Doordat er veel windturbines geplaatst worden, zorgen zij in dat opzicht voor horizonvervuiling. Door het neerzetten van windturbines verandert het uitzicht. Daarbij gaan jaarlijks veel vogels dood, doordat ze in de wieken van de windturbines vliegen. Ook zorgen de turbines voor schaduw, wat niet altijd wenselijk is voor het landschap. Ten slotte komt er CO2 vrij bij het bouwen en aanleggen van windturbines en bij het onderhouden en afbreken ervan.
De toepassingen van windenergie
Windenergie wordt omgezet in elektriciteit. De meeste windmolens hebben een vermogen van minimaal twee MW. Ter vergelijking een drie MW-windturbine produceert jaarlijks op land ruim 6,5 miljoen kWh. Daarmee kunnen ruim tweeduizend huishoudens worden voorzien van elektriciteit. Met elektriciteit kunnen huishoudens onder meer hun lichten aandoen en elektrische apparaten gebruiken.
Energieleveranciers en windenergie
Als je een nieuwe energieleverancier wenst te kiezen en je vindt het belangrijk dat je weet vanwaar ze de energie afkomstig is ( België of buitenland ), of de energie die aangeboden wordt volledig of deels windenergie is… Dan kan je via onze tool alle energieleveranciers vergelijken en achterhalen of ze gebruik maken van windenergie.
Doe de energietest en bespaar elk jaar op jouw factuur.
Verspil geen uren meer met het vergelijken van energietarieven en het vinden van de beste energieleverancier ! Vraag een vrijblijvende audit aan en stap over naar de beste energieleverancier op dit moment.