Over energieleveranciers & verhuizen zijn in België duidelijke regels opgesteld. Wie verhuist neemt het contract met zijn huidige energieleverancier mee. Als dat niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat een leverancier op het nieuwe adres niet kan leveren, kun je een nieuwe energieleverancier kiezen. De administratieve handelingen rondom de energieleverancier & verhuizen zijn niet ingewikkeld, maar je moet er wel ruim voordat je gaat verhuizen even naar kijken. In Vlaanderen ga je daarvoor naar deze website. In de andere districten zijn vergelijkbare websites te vinden. De informatie over energieleverancier & verhuizen is ontwikkeld door de VREG.
Voorbereidingen
Het wordt aanbevolen om alle stappen die tijdens het proces van energieleverancier & verhuizen worden gezet schriftelijk te doen. Verstuur nooit de originele documenten, maar maak er kopieën van en bewaar die goed. Tijdens de verhuis zijn er diverse momenten waarop dingen fout kunnen gaan. Het is altijd prettig wanneer je dan kunt terugvallen op de originele documenten.
Energieovernamedocument
Als eerste moet je huidige energieleverancier op de hoogte worden gebracht van de verhuizing. Dat kan telefonisch, maar veiliger is het om een verhuizing door te geven via een energieovernamedocument. Dat moet binnen 30 dagen voor de datum van de verhuizing. Dit is een juridisch document.
Het energieovernamedocument wordt gebruikt om de meterstanden in de oude woning vast te leggen. Daarna wordt het document opgestuurd naar je eigen energieleverancier. De meterstanden in de nieuwe woning worden ook vastgelegd in een energieovernamedocument. In het energieopnamedocument staat de naam van de oude eigenaar van de woning vermeld. Hij moet zelf een energieovernamedocument naar zijn eigen energieleverancier opsturen. Hoewel dat niet noodzakelijk is, wordt aanbevolen om een gedateerde foto te maken van de meterstanden. Dat is handig als er achteraf conflicten zouden ontstaan over de hoeveelheid verbruikte energie.
Online tool
Een energieovernamedocument wordt niet alleen gebruikt om een verhuizing door te geven, maar ook voor de afhandeling van contracten tussen een energieleverancier bij overlijden, een scheiding en bij wijziging van de verhuur van een pand. Daarom is er door de VREG een online tool ontwikkeld, waarmee je in al die situaties op een eenvoudige manier door het administratieve proces wordt begeleid. Door het beantwoorden van een aantal vragen weet je precies welke actie je op welk moment moet ondernemen om de energieleverancier & verhuizen succesvol te regelen.
Moet je bij je huidige energieleverancier blijven?
Er zijn bij energieleveranciers & verhuizen situaties denkbaar waarin het aantrekkelijk is om naar een andere energieleverancier te gaan. Dat kan de oude leverancier van je nieuwe woning zijn. Als je daar tegenaan loopt kun je dat verzoek bij je eigen energieleverancier neerleggen. Vaak zijn zij wel bereid om daar een oplossing voor te vinden. Als dat niet lukt moet je wachten totdat je in de nieuwe woning bent getrokken. Dan is je eigen energieleverancier & verhuizing volgens de regels afgehandeld. Dan kun je op de reguliere manier door leveranciers te vergelijken met onze vergelijkingstool een nieuwe energieleverancier kiezen.
Energie gebruiken in twee woningen tegelijk
Als je een nieuwe woning hebt gebouwd of als je je nieuwe woning aan het renoveren bent heb je op twee adressen energie nodig. Namelijk tijdens het klussen in de nieuwe woning en op het oude adres, waar je nog woont. De meeste energieleveranciers vinden het geen probleem om tijdelijk op twee adressen energie te leveren. Je moet dat zelf regelen met je energieleverancier. Eerst op het moment waarop je de sleutel krijgt van de nieuwe woning en de tweede keer als je de oude woning voor de laatste keer verlaat. Zoals je ziet is er bij energieleverancier & verhuizen wel wat flexibiliteit mogelijk.
Afwijkende omstandigheden bij energieleverancier & verhuizen
Er zijn allerlei afwijkende situaties denkbaar bij energieleveranciers & verhuizen. Wat doe je bijvoorbeeld wanneer je als huurder van een woning vertrekt terwijl er nog geen nieuwe huurder is? In dat geval moet de eigenaar van het pand de meterstanden ondertekenen, liefst op het moment waarop je hem de sleutels teruggeeft. Er zijn nog meer afwijkende omstandigheden bij energieleverancier & verhuizen denkbaar. Raadpleeg daarvoor deze site over hoe je moet handelen.
Doe de energietest en bespaar elk jaar op jouw factuur.
Verspil geen uren meer met het vergelijken van energietarieven en het vinden van de beste energieleverancier ! Vraag een vrijblijvende audit aan en stap over naar de beste energieleverancier op dit moment.