In de meeste gevallen is op termijn overstappen naar een andere energieleverancier of veranderen van energieleveranciers een goede keuze. Hoe overstappen, wanneer en gebeurt dit automatisch?
Waarom overstappen?
Sommige consumenten en bedrijven hebben zich nog nooit die vraag gesteld, omdat ze al vele jaren hun energie kopen bij dezelfde energieleverancier. Als je daar tevreden over bent kun je dat doen, maar dan ben je wel een dief van je eigen portemonnee. Want in de praktijk blijkt dat de energieprijzen vergelijken tot een flinke besparing kan leiden. Voor een gemiddeld huishouden kan de besparing wel oplopen tot wel €450 per jaar. Dat is toch ongeveer een derde deel van de kosten die je aan energie kwijt bent.
Veranderen van energieleverancier kan op elk moment mits het respecteren van een overstapperiode van minimum 1 maand. Je hoeft je huidige energieleverancier niet te verwittigen. Je nieuwe energieleveranciers zal jouw oude leverancier verwittigen en alles in orde zetten.
Is overstappen wel interessant?
Om te kunnen bepalen of verhuizen / overstappen naar een andere energieleverancier financieel interessant voor jou is moet je eerst een aantal gegevens opzoeken. Want om tarieven te kunnen vergelijken heb je je huidige energieverbruik nodig.
Energiefactuur bekijken
Het jaarlijkse verbruik aan stroom en gas vind je op je elektriciteitsfactuur of aardgasfactuur. Als je zonnepanelen hebt geïnstalleerd staat het resterende verbruik op je factuur. Je mag er van uit gaan dan de besparing van de zonnepanelen op je elektriciteitsverbruik de komende jaren ongeveer even hoog zal zijn. Het aantal kWh dat je per jaar aan gas verstookt kun je vinden op de jaarlijkse gasafrekening.
Als je die facturen niet kunt vinden zijn ze op te vragen bij je huidige energieleverancier. Dat kan online, maar je kunt ook telefonisch of schriftelijk een overzicht aanvragen.
Energiecalculator gebruiken
Een andere methode om het jaarlijkse verbruik in te schatten ter voorbereiding op het verhuizen / overstappen naar een andere energieleverancier is gebruik te maken van onze calculator. Vooraleer je een energiecontract afsluit zal een online energiecalculator aan de hand van een aantal gegevens jouw verbruik inschatten. Houd er rekening mee dat de historische energiegegevens van je woning of bedrijf een stuk betrouwbaarder zijn dan de uitkomsten uit een online rekentool. Dus die kun je het beste gebruiken voor het verhuizen / overstappen naar een andere energieleverancier.
Gratis veranderen van energieleverancier
Aan het overstappen naar een andere energieleverancier zijn geen kosten verbonden. Om te bepalen wat jouw nieuwe energieleverancier gaat worden kun je gebruik maken van onze energiecalculator. Daar moet je invoeren waar je woont of waar je bedrijf is gevestigd en met hoeveel personen je elektriciteit en / of gas verbruikt. Als je wilt kun je ook voorwaarden stellen aan je nieuwe energieleverancier. Welk soort contract wil je? Heb je een voorkeur uit welke energiebronnen de energie afkomstig is? Hoe duurzaam wordt de energie opgewekt en zijn er extra services of kortingen inbegrepen als je gaat verhuizen / overstappen naar een andere energieleverancier?
Advies voor het overstappen
Als je deze gegevens allemaal hebt ingevoerd zal onze energieadviseur een suggestie doen voor een aantal energieleveranciers. Hij zal ook alle lopende acties en promoties in kaart brengen. Het verhuizen naar een andere energieleverancier is dan al bijna voltooid. Want het enige wat je nog moet doen is een keuze maken uit de suggesties van de energievergelijker. Zodra je dat doet wordt jouw verzoek doorgegeven aan de nieuwe leverancier van de energie. Hij krijgt een bericht dat je wilt overstappen. Dan stelt hij een contract op, dat je moet ondertekenen. Daarna zegt de nieuwe leverancier pas het contract met de oude leverancier op. Dan is het overstappen naar een andere energieleverancier helemaal afgerond.
Geen risico’s
Vooral klanten die nog nooit te maken hebben gehad met het verhuizen naar een ander energiebedrijf zijn bang dat ze daarmee risico’s lopen. Ze zijn bijvoorbeeld bang voor boetes van de oude leverancier. Dat zou inderdaad kunnen, maar meestal worden die betaald door de nieuwe energieleverancier. Er zijn ook klanten die bang zijn dat de energievoorzieningen naar hun pand bij het verhuizen naar een andere leverancier tijdelijk wordt stopgezet. Dat is nooit het geval. In België bestaat een leveringsplicht. Dat is een wettelijke plicht, dat een pand nooit kan worden afgesloten van de energievoorziening.
Doe de energietest en bespaar elk jaar op jouw factuur.
Verspil geen uren meer met het vergelijken van energietarieven en het vinden van de beste energieleverancier ! Vraag een vrijblijvende audit aan en stap over naar de beste energieleverancier op dit moment.