Een energiemarktanalyse van de Belgische energiemarkt
Er is op de Belgische energiemarkt heel wat aan de hand. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van de hernieuwbare energie en de aangekondigde uitstap uit de kernenergie. De Belgische energiemarkt kan worden geanalyseerd. Bij deze analyse kan gekeken worden naar de vier activiteiten waaruit deze energiemarkt bestaat: de levering, de productie, de transmissie en de distributie.
De spelers op de Belgische energiemarkt
Om de zojuist genoemde activiteiten uit te voeren treffen we op de Belgische energiemarkt maar liefst zes verschillende spelers aan:
- Aan het begin van de keten staan de elektriciteitsproducenten. Wat doen deze producenten? Ze wekken stroom op uit bijvoorbeeld kerncentrales, waterkrachtcentrales en windmolens.
- De marktspelers kopen of verkopen hun energie op de energiebeurzen. Door deze energiebeurzen wordt de concurrentie bevorderd. Bovendien wordt er zo gezorgd voor een transparante prijszetting.
- De transmissienetbeheerders beheren de transmissienetten. Een deel van de door de elektriciteitsproducenten opgewekte stroom komt terecht in het transmissienet (hoogspanning). Elia is de Belgische transmissiebeheerder. Het transmissienetwerk is verbonden met de transmissienetwerken van andere landen. Er kan dus, al naar gelang de energiebehoefte, stroom worden geïmporteerd of geëxporteerd.
- De distributienetbeheerders beheren de distributienetten. Een deel van de door de elektriciteitsproducenten opgewekte stroom komt terecht in de distributienetten (laag- of middenspanning). Wat doen de distributienetbeheerders. Ze leveren de stroom af bij de klanten. Bovendien verzorgen ze de straatverlichting.
- De energiemarkt wordt bewaakt door de regulatoren. Hoe doen ze dat? Door de belangen van de energieverbruikers te verdedigen en door onder andere toe te zien op de transparantie en de mededinging. Er zijn drie gewestelijke en een federale regulator. Wie is de federale generator? De Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG).
- De klanten zijn de zesde speler op de markt. Zowel particuliere klanten als kmo’s worden via het distributienet bevoorraad, terwijl grote industriële klanten soms rechtstreeks zijn aangesloten op het hoogspanningsnet.
De productie van energie
In België wordt het grootste deel van de energie opgewekt uit kernenergie. Andere bronnen van elektriciteit zijn aardgas en andere fossiele energiebronnen, wind en zon. In 2018 waren de verschillende percentages:
- Kernenergie 48%. Het aandeel van kernenergie daalde ten opzichte van de afgelopen jaren. De daling werd onder andere veroorzaakt door gepland onderhoud en onverwachte stilstanden. De daling had een stijging van de CO2 uitstoot tot gevolg.
- Gas en andere fossiele brandstoffen 40%.
- Windenergie 7%
- Zonne-energie 5%. Dit percentage werd mede gehaald door de warme zomer in 2018.
Het transport van energie
In België zijn er drie verschillende netten voor het transport van energie: het transmissienetwerk, het lokaal transport en het distributienet. Deze drie netten zijn verticaal met elkaar verbonden.
- Op het transmissienetwerk wordt elektriciteit op hoogspanningsniveau ontvangen en vervoerd. Ook de uit andere landen geïmporteerde stroom wordt via dit net vervoerd. Niet zelden zijn grote industriële gebruikers rechtstreeks op het transmissienet aangesloten.
- Door het lokaal transportnet worden bijvoorbeeld industriële klanten bevoorraad. Windmolenparken en warmtekrachtkoppelingsinstallaties kunnen ook op het transportnet zijn aangesloten. Elia is de beheerder van zowel het transmissienetwerk als van het transportnet. De regionale autoriteiten houden toezicht bij het lokaal transportnet.
- Door het distributienet wordt de stroom naar de particuliere klanten, de zelfstandigen en de KMO’s gebracht. De distributie in de verschillende regio’s in België wordt verzorgd door meerdere distributiebeheerders.
De taken van een netwerkbeheerder
Wat zijn de taken van een netwerkbeheerder? Het veilig uitbaten en onderhouden van het netwerk. Bovendien stelt hij alles in het werk om onderbrekingen van de stroom te voorkomen. De transmissienetbeheerder heeft ook nog als taak de goede afstemming, op ieder moment, van het aanbod van elektriciteit op de vraag naar elektriciteit. Hij is dus verantwoordelijk voor de stabiliteit van het netwerk. Bij onevenwichtigheid van het netwerk beschikt hij over ondersteunende diensten om het netwerk te stabiliseren.
Martkanalyse experts
Energie-experts maken voor grote bedrijven een marktanalyse op teneinde de efficiëntie van het energiegebruik en verbruik te optimaliseren. Voor zeer grote verbruikers kan het in kaart brengen van de internationale energiemarkt mogelijkheden bieden om op een veel efficiëntere manier energie te produceren en op te kopen. Dit zal zeker en vast een besparing opleveren.
Vraag een simulatie aan of een energieaudit
Verspil geen uren meer met het vergelijken van energietarieven en het vinden van de beste energieleverancier ! Vraag een vrijblijvende energiesimulatie of energieaudit aan en stap over naar de beste energieleverancier van dit moment. Bovendien, indien gewenst, krijg je advies m.b.t. energiebesparende ingrepen