Er zijn meerdere manieren om energie op te wekken. De meeste energie wordt in energiecentrales opgewekt door fossiele brandstoffen, zoals aardgas, aardolie en steenkool. Steeds vaker wordt gezocht naar milieuvriendelijkere methoden. Daarom gebruikt België steeds vaker duurzame energiebronnen om energie op te wekken, zoals zonne-energie en windenergie. Maar er is nog een andere manier om energie op te wekken, namelijk kernenergie. Deze energiebron zorgt wereldwijd voor veel discussie. Voorstanders claimen dat kernenergie een relatief milieuvriendelijke manier is om energie op te wekken, terwijl tegenstanders juist wijzen op risico’s van mogelijke kernrampen.
Wat is kernenergie?
Kernenergie komt vrij tijdens de splitsing van atoomkernen van uranium. Kernenergie kan gebruikt worden om energie op te wekken in kerncentrales. Bij het opwekken van die energie komen geen broeikasgassen vrij, maar kernenergie behoort wel tot de grijze en niet de groene energie. Dat komt omdat bij kernenergie radioactief afval, ofwel schadelijk afval, vrijkomt. Die straling kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Dit kernafval ontstaat in alle stadia van het proces om energie op te wekken.
Hoe wordt kernenergie opgewekt
Kernenergie wordt in kerncentrales opgewekt door kernreacties. Uranium bevat een instabiele kern en bij splitsing komt veel energie vrij. Zo worden andere kernen van uranium geraakt en ontstaat een zogeheten kettingreactie. In een energiecentrale wordt energie opgewekt door verbranding van fossiele brandstoffen en in een kerncentrale door splitsing van uraniumkernen. Warmte komt vrij, waardoor water kan worden omgezet in elektriciteit. De stoom staat onder hoge druk en heeft als taak om turbines aan te drijven. Die draaiende turbines zorgen er uiteindelijk voor dat energie opgewekt wordt.
De voordelen van kernenergie
Het opwekken van elektriciteit door middel van kernenergie heeft een aantal voordelen. Zoals eerder genoemd komen geen broeikasgassen vrij als CO2 bij kernenergie. Dat maakt deze energiebron milieuvriendelijker dan bijvoorbeeld fossiele brandstoffen als aardgas, aardolie en steenkool. Daarnaast is kernenergie een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld zonne-energie of windenergie. Dat komt door de lage kosten per kWh en dat de grondstof uranium niet duur is. Waar België aardgas, aardolie en steenkool veelal uit het buitenland haalt, kan kernenergie zelf geproduceerd worden. Uranium is namelijk overal ter wereld op de bodem en in het water te vinden. Door fouten in het verleden worden kerncentrales tegenwoordig gebouwd om bestand te zijn tegen natuurrampen als overstromingen en aardbevingen. Verder ben je voor zonne-energie en windenergie afhankelijk van de zon en wind, maar de kerncentrale kan voortdurend energie draaien. Dat maakt kernenergie betrouwbaarder.
De nadelen van kernenergie
Tegenover de voordelen zijn er ook een aantal nadelen op te noemen van kernenergie. Zo is het bouwen van een kerncentrale duur en is ook het slopen van het gebouw duur vanwege onder meer het veilig opslaan van kernafval. Mocht een ramp zich voordoen in een kerncentrale dan is de nasleep vele malen groter dan een ongeluk in een olieraffinaderij of een mijn. Verder is de technologie voor het produceren van kernenergie ook bruikbaar voor kernwapens. Daarnaast is het kernafval dat overblijft na het splijten van uraniumatomen gevaarlijk. Ten slotte is uranium niet een onuitputtelijke bron, dus kernenergie is in de toekomst niet meer te gebruiken om energie op te wekken.
De toepassingen van kernenergie
Kernenergie wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken en voorziet daarom huishoudens van elektriciteit. Zo kunnen Belgen lichten aan doen in huis en elektrische apparaten zoals stofzuigers gebruiken. De meningen over kerncentrales lopen nog steeds ver uiteen, vandaar dat het een controversiële energiebron wordt genoemd. Voorstanders pleiten dat kernenergie een relatief schone manier is om energie op te wekken, omdat de uitstoot van CO2 beperkt blijft. Maar tegenstanders kijken naar het radioactieve afval dat vrijkomt tijdens het opwekken van elektriciteit. Dat afval vergroot risico’s op straling en mogelijke kernrampen. Het is volgens hen slecht voor het milieu én de volksgezondheid.
Energieleveranciers en grijze energie
Als je een nieuwe energieleverancier wenst te kiezen en je vindt het belangrijk dat je weet vanwaar ze de energie afkomstig is ( België of buitenland ), of de energie die aangeboden wordt niet grijs is maar wel 100% milieuvriendelijk is, of de energie van kerncentrales komt of niet… Via onze tool kan je alle energieleveranciers vergelijken en achterhalen of ze gebruik maken van grijze energie of niet.
Doe de energietest en bespaar elk jaar op jouw factuur.
Verspil geen uren meer met het vergelijken van energietarieven en het vinden van de beste energieleverancier ! Vraag een vrijblijvende audit aan en stap over naar de beste energieleverancier op dit moment.