Een energiecontract opzeggen is niet moeilijk. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je dat zou willen doen. Een veel voorkomende reden voor het energiecontract opzeggen is een verhuizing naar een andere woning of bedrijfspand. In dat geval sluit je meteen weer een nieuw energiecontract, soms bij een andere leverancier. Het energiecontract opzeggen zonder een nieuw contract af te sluiten komt eigenlijk alleen voor als je gaat samenwonen waarbij een nieuw energiecontract op naam van je partner komt te staan. Er is ook sprake van het energiecontract opzeggen als iemand is overleden. In Belgiƫ krijg je geen boete voor het opzeggen van een energiecontract.
Wegens verhuizing het energiecontract opzeggen
Als je gaat verhuizen moet je voor de oude woning het energiecontract opzeggen en voor de nieuwe woning een nieuw energiecontract sluiten. Dat moet volgens een tamelijk strakke procedure worden gedaan. Ten eerste zal je de energieleverancier van de oude woning op de hoogte moeten brengen dat je gaat verhuizen. Dat moet binnen 30 dagen voordat je vertrekt. De leverancier zal contact met je opnemen om te proberen of hij voor de nieuwe woning ook de energie mag leveren. Daar kun je op ingaan, maar dat hoeft niet. De laatste keer dat je in je oude woning bent moet je de meterstanden doorgeven met behulp van een energieovernamedocument.
Als je je energieleverancier niet meeneemt naar de nieuwe woning zal je voor een nieuwe energieleverancier gaan kiezen. Dat kan op de gebruikelijke manier, bijvoorbeeld met behulp van onze energievergelijker. Om er zeker van te zijn dat je energieaansluiting werkt op de dag dat je in de woning trekt, moet je het nieuwe energiecontract minimaal twee weken van tevoren afsluiten. Daarmee geef je de nieuwe energieleverancier voldoende tijd om de energiedistributeur opdracht te geven om de energievoorziening op de juiste datum te laten starten.
Energiecontract opzeggen bij overstappen naar een nieuwe leverancier
Als je besluit om een nieuw energiecontract af te sluiten betekent dit automatisch het energiecontract opzeggen bij de oude energieleverancier. Als particulier klant of ondernemer merk je daar niets van. Want zodra je een nieuw contract afsluit komt de nieuwe leverancier in actie. Het is zijn verantwoordelijkheid dat de overstap in goede banen verloopt. Hij zorgt ervoor dat op de datum waarop het nieuwe contract ingaat de correcte meterstanden worden overgenomen en voor het energiecontract opzeggen bij de oude leverancier.
Energiecontract opzeggen na huis-aan-huis verkoop
Sommige energieleveranciers maken gebruik van huis-aan-huis verkoop van energiecontracten. Daarmee bereiken zij consumenten die uit zichzelf niet op zoek gaan naar nieuwe energiecontracten. Huis-aan-huis verkopers zijn rap van tong en slagen er vaak in om consumenten te overtuigen een nieuw energiecontract bij hen af te sluiten. Later blijkt dat dit vaak niet de meest voordelige contracten zijn. In de wet is daar een regeling voor opgenomen. Wie via een huis-aan-huis verkoper een energiecontract afsluit kan binnen 14 dagen dat energiecontract opzeggen. Daarvoor hoeft geen reden te worden opgegeven.
Energiecontract opzeggen door de leverancier
In de meeste gevallen worden energiecontracten stilzwijgend verlengd. Maar er zijn situaties waarin zowel de energieleverancier als de klant geen belang hebben bij voortzetting van het contract. Zoals reeds beschreven kan de klant dat doen door een contract af te sluiten bij een andere energieleverancier. Het energiecontract opzeggen gebeurt dan automatisch. Het energiecontract opzeggen op initiatief van de leverancier moet minimaal twee maanden vooraf aan de klant worden gemeld. Dan heeft die voldoende tijd om een nieuwe leverancier te zoeken.
Doe de energietest en bespaar elk jaar op jouw factuur.
Verspil geen uren meer met het vergelijken van energietarieven en het vinden van de beste energieleverancier ! Vraag een vrijblijvende audit aan en stap over naar de beste energieleverancier op dit moment.