Wat is een energieaudit?
Om de vier jaar moet bedrijven een energie-audit EDD (Energie Efficiency Directive) opstellen. Hoe wordt dat gedaan? Middels een systematische inventarisatie wordt er dan informatie verzameld over het actuele energieverbruik van een bedrijf. Door een energie-audit verkrijgt men een gedetailleerd overzicht van alle binnen de onderneming aanwezige energiestromen. Duidelijk worden de omvang, de functies en de eventuele omzet naar andere energiedragers weergegeven.
Bij een energieaudit wordt een betrouwbaar beeld gegeven van het energiegebruik van gebouwen of groepen van gebouwen en van het energieverbruik van processen en installaties, met daarbij inbegrepen vervoer en warmte. Ook wordt een betrouwbaar beeld gegeven van de besparingsmogelijkheden. Om een betrouwbaar beeld te kunnen geven, moet het overzicht, gelet op de normen van de richtlijn, voldoende representatief en proportioneel zijn.
De onderdelen van een energieaudit
Een energieaudit bestaat uit de volgende onderdelen:
- Er wordt een schematisch overzicht gegeven van alle energiestromen, inclusief vervoer, binnen een bedrijf.
- De belangrijkste factoren die het energieverbruik van een onderneming beïnvloeden worden beschreven.
- Een begroting van de mogelijkheden om de komende vier jaar binnen het bedrijf te besparen op energie.
- Mogelijke kosteneffectieve besparingsmogelijkheden op energie worden beschreven.
Energieaudit is verplicht voor grote ondernemingen
Voor welke ondernemingen in België is een energieaudit verplicht?
- Voor ondernemingen met meer dan 250 werknemers.
- Voor ondernemingen met een jaaromzet van meer dan 50 miljoen euro en een jaarlijks balanstotaal dat hoger is dan 43 miljoen euro.
Ondernemingen die aan tenminste aan een van deze twee criteria voldoen moeten een energieaudit opstellen. Het betreft criteria per vestiging van een onderneming. Bij een onderneming met meerdere vestigingen moet dus bepaald worden welke vestigingen van de onderneming aan de criteria voldoen.
Het opstellen en controleren van een energieaudit
Moet voor een bedrijf, of voor de vestiging van een bedrijf, een energieaudit worden opgesteld? Dit kan zowel gebeuren door een externe deskundige als door een interne deskundige van het bedrijf of de vestiging. Voor energiedeskundigen zijn er geen erkennings- of opleidingsvereisten. Er kan een aanvraag tot registratie voor energiedeskundige worden gedaan via een webapplicatie. De resultaten van een audit worden ook ingevuld in een webapplicatie. Er moeten verplichte data worden ingegeven. Dat maakt een uniforme wijze van het ingeven van de resultaten van de energieaudit mogelijk. De VEA controleert digitaal de conformiteit van de audit.
Waar een energieaudit aan moet voldoen
Een energieaudit moet voldoen aan bepaalde criteria:
- Wat betreft het energieverbruik en de belastingsprofielen voor elektriciteit moet de energieaudit gebaseerd zijn op actuele, gemeten en traceerbare operationele gegevens.
- De audit moet zoveel mogelijk voortbouwen op een analyse van de levenscycluskosten. Zo kan onder andere rekening worden gehouden met lange termijn besparingen, lange termijn investeringen en discontopercentages.
- Om de energieprestaties en de mogelijke punten van verbetering te kunnen bepalen moet de audit voldoende proportioneel en representatief zijn.
- Het overzicht van het energieverbruik van gebouwen of groepen gebouwen, van industriële processen of installaties, moet gedetailleerd zijn.
Vraag een simulatie aan of een energieaudit
Verspil geen uren meer met het vergelijken van energietarieven en het vinden van de beste energieleverancier ! Vraag een vrijblijvende energiesimulatie of energieaudit aan en stap over naar de beste energieleverancier van dit moment. Bovendien, indien gewenst, krijg je advies m.b.t. energiebesparende ingrepen