Door het opwekken van elektrische stroom voorzien energieleveranciers huishoudens en bedrijven van elektrische energie. Zo kan je bijvoorbeeld apparaten als de televisie en je laptop gebruiken. Maar elektriciteit is ook nodig voor het licht in alle kamers en bijvoorbeeld het lampje in de koelkast. Daarnaast wordt elektriciteit ook steeds vaker gebruikt bij het koken. Zonder elektriciteit word je leven heel klein, doordat je niet meer kan kijken naar je favoriete series op Netflix of bijvoorbeeld online kleding kan bestellen.
Wat is elektriciteit?
Wat elektriciteit precies is, is moeilijk te beschrijven als je hier geen verstand van hebt. Het is een vorm van energie, die geproduceerd wordt door beweging of stroming van elektronen, ofwel minuscule deeltjes in atomen. Door die beweging ontstaat een elektrische lading of spanning die energie afgeeft. Hierbij heb je veel verschillende groottes van energieopbrengst. Een kleine opbrengst is bijvoorbeeld het gloeilampje in een zaklantaarn. Je hebt twee soorten energie, namelijk de statische en dynamische elektriciteit. Statische elektriciteit verplaatst zich niet, terwijl dynamische elektriciteit wel verplaatst. Statische elektriciteit komt voor als je bijvoorbeeld een trui uittrekt en dynamische elektriciteit is stroming van elektriciteit door een metaaldraad.
Het opwekken van groene elektriciteit met duurzame energiebronnen
Het opwekken van groene stroom kan via duurzame energiebronnen, zoals windenergie, zonne-energie, waterkracht, lucht- en bodemwarmte en biomassa, waarbij het gaat om organisch materiaal als groente en fruit of hout. Groen gas kan je aan de hand van biomassa opwekken door mest en andere reststromen te vergisten of houtkorrels uit geperst zaagsel te verbanden in kolencentrales. Maar het is ook mogelijk om dit op te wekken door afvalhout te verbanden in speciale biomassacentrales of door het verbanden van huishoudelijk afval in afvalverbrandingsinstallaties.
Het opwekken van elektriciteit met traditionele energiebronnen
Daarnaast heb je ook traditionele energiebronnen die elektriciteit kunnen opwekken, zoals steenkool, aardgas, kernenergie en aardolie. In kolencentrales verbanden ze steenkool, waardoor warmte vrij komt en water verhit kan worden. Ook bij de verbanding van aardgas komt warmte vrij. Bij kernenergie komt warmte vrij aan de hand van kernreacties. Het proces voor aardolie is gelijk aan steenkool en aardgast. Uiteindelijk wordt de warmte die ontstaat in een kerncentrale via stoom, turbines of generatoren omgezet in elektriciteit.
De voordelen van elektriciteit
Je hebt elektriciteit nodig om verlichting en apparaten te laten werken. Daarbij kan je elektriciteit opwekken aan de hand van duurzame of traditionele energiebronnen. Elke energiebron heeft weer zijn eigen voordelen. Zo is biomassa erg goedkoop, raakt niet op en maakt gebruik van groente- en tuinafval dat we anders weggooien. Zonne-energie maakt gebruik van een gratis bron, is goed voor het milieu en kan niet opraken. Geothermische energie is minder belastend voor het milieu en maakt gebruik van een gratis energiebron. Waterkracht maakt gebruik van gebruikt water, is een bron van hernieuwbare energie en stoot geen broeikasgassen uit. Hetzelfde geldt voor windenergie. Steenkool, olie en aardgas zijn op talloze plekken op de wereld te vinden en steenkool is relatief goedkoop. Ten slotte heb je bij kernenergie het voordeel dat kernbrandstof geen schadelijke broeikasgassen uitstoot en je hier maar een kleine hoeveelheid van nodig hebt om elektriciteit op te wekken.
De nadelen van elektriciteit
Naast alle voordelen van de duurzame en traditionele energiebronnen, kleven er ook een aantal nadelen aan elke bron. Zo vervuilt biomassa het milieu en is er niet genoeg ruimte om voldoende biomassa te laten groeien. Hetzelfde geldt voor geothermische energie. Zonne-energie en waterkracht zijn dure energiebronnen. Verder geldt bij zonne-energie dat je bij bewolking en ’s nachts geen energie opwekt, bij windenergie niets als er geen wind is en bij waterkracht niet veel als het niet genoeg regent. Daarnaast heb je voor windenergie veel turbines nodig om veel elektriciteit te maken. Verder is steenkool, aardolie en aardgas enorm schadelijk voor het milieu en raken deze brandstoffen uiteindelijk op. Ook is het ontginnen van steenkool in mijnen is gevaarlijk en ongezond.
De toepassingen van elektriciteit
Elektriciteit kan gebruikt worden voor enorm veel verschillende toepassingen, zoals verlichting op straat of in huis. Ook zorgt het voor het opladen van jouw auto dankzij een laadstation en kan het ook zorgen voor koeling in bijvoorbeeld je koelkast of als je gebruik maakt van airconditioning. Het zorgt ervoor dat je huishoudelijke apparaten kan gebruiken via het stopcontact, zoals een wasmachine of een stofzuiger, het slaat energie op in bijvoorbeeld de accu van je telefoon of in een elektrische auto en zorgt voor de stroomvoorziening van het openbaar vervoer. Elektriciteit is dus nodig om te kunnen genieten van alle gemakken in huis en buiten.
Nieuwe energieleverancier nodig?
Als je een nieuwe energieleverancier wenst te kiezen en je vindt het belangrijk dat je weet vanwaar ze de energie afkomstig is ( België of buitenland ), of de energie die aangeboden wordt groen is en / of grijs is, of de energie van kerncentrales komt of niet… Dan kan je via onze tool alle energieleveranciers vergelijken en achterhalen via welke energiebron ze elektriciteit kunnen aanbieden. De elektriciteit prijzen kan je hier bekijken.
Doe de energietest en bespaar elk jaar op jouw factuur.
Verspil geen uren meer met het vergelijken van energietarieven en het vinden van de beste energieleverancier ! Vraag een vrijblijvende audit aan en stap over naar de beste energieleverancier op dit moment.