Aardgas ontstond miljoenen jaren geleden door afgestorven micro-organismen die op de zeebodem bedekt werden met bodem- en gesteentelagen. Doordat er geen zuurstof bij kan zetten de organische bestandsdelen zich onder grote druk en hoge temperaturen langzaam om in kleine gasvormige koolwaterstoffen. Het aardgas verplaatst zich langzaam door poreuze lagen omhoog tot het niet verder kon. Daarna verzamelde het gas zich in reservoirs. Aardgas is de belangrijkste energiebron voor het verwarmen van huishoudens. Maar steeds meer huishoudens gaan van het gas af en het plan is om huishoudens te gaan voorzien van duurzame brandstoffen.
Wat is aardgas?
Aardgas is niet duurzaam, maar een fossiele brandstof. Aardgas is daarbij een verzamelnaam voor alle gassen die uit aardlagen worden gewonnen en alleen gebruik worden als fossiele brandstof om bijvoorbeeld huishoudens te verwarmen. Het ontstaat uit resten van planten en dieren in het water. Nadat een laag zand en klei op het zogenaamde veen komt, worden de lagen samengeperst en ontstaat steenkool. Door druk wordt de steenkool warmer en ontstaat aardgas uit steenkool. Doordat aardgas heel licht is, stijgt het op en blijft het bewaard tussen open ruimtes.
Hoe wordt aardgas opgewekt?
Aardgas wordt vanuit een boortoren van drie tot vier kilometer diepte naar boven gehaald. Hier wordt het gas gescheiden van water, zand en schadelijke stoffen. Vervolgens wordt het gas verbrand in een centrale en komt er warmte vrij. De warmte zet water om in stoom en dat brengt de turbine weer in beweging. Doordat de turbine in beweging komt, wordt energie opgewekt en doorgegeven aan het elektriciteitsnet. De stoom wordt opgevangen en opnieuw gebruikt voor het verwarmen van huishoudens.
De voordelen van aardgas
Eén van de voordelen van aardgas is dat het makkelijk te transporten is naar huishoudens via pijpleidingen. Daarnaast brandt aardgas schoon op. Alleen waterdamp en kooldioxide komen vrij. Dat maakt aardgas een stuk milieuvriendelijker dan steenkool, dat ook gebruikt wordt om energie op te wekken. Het is een bron die uiteindelijk op gaat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld windenergie en zonne-energie die gebruik maken van zon en wind, maar op dit moment is er nog genoeg aardgas voor de komende vijftig jaar. Zo kan België nog een tijd lang huishoudens verwarmen en inkomsten verwerven met de export van aardgas naar andere landen. Verder kan aardgas gebruikt worden voor meerdere doeleinden. Naast brandstof is het namelijk ook een grondstof in de chemische industrie. Het speelt onder andere een rol in de productie van kunstmest.
De nadelen van aardgas
Maar er zijn ook een aantal nadelen te bedenken bij het gebruik van aardgas. Het grootste nadeel is dat het winnen van aardgas enorm slecht is voor het milieu, vanwege CO2 die vrij komt. Dit is vooral in combinatie met de huidige klimaatverandering niet gewenst. Ook zorgt de winning van aardgas voor ondergrondse verzakkingen en verschuivingen van de bodem. Hierdoor kunnen aardschokken ontstaan, waardoor onder meer gebouwen schade op kunnen lopen. Ook kan door het gebruik van aardgas een gaslek ontstaan in huis. Het gas is geurloos, waardoor het minder snel opgemerkt wordt. Een klein gaslek kan ervoor zorgen dat zich geleidelijk een explosieve concentratie van gas kan opbouwen. Verder is aardgas waarschijnlijk aan het eind van deze eeuw op.
De toepassingen van aardgas
Aardgas wordt voornamelijk gebruikt voor huishoudens voor de verwarming en om te kunnen koken. Daarnaast is het een belangrijke brandstof voor elektriciteitscentrales. Het is relatief makkelijk te vervoeren en zorgt voor een relatief schone verbranding. Dat maakt dat het veel gebruikt wordt om stroom op te wekken. Ook is aardgas een belangrijke brandstof voor auto’s en vliegtuigen. Het is namelijk een schoner alternatief voor benzine of diesel vanwege de lage uitstoot van fijnstof. Ten slotte wordt het veel gebruikt in de chemische industrie voor de eenvoudige structuur van methaan, het hoofdbestanddeel van aardgas. Zo dient het onder meer als grondstof voor kunstmest, ethyleen en waterstof.
Aardgasleveranciers België
Het grotendeel van de energieleveranciers in België leveren aardgas aan particulieren en professionelen. Je kan een aardgascontract afzonderlijk afsluiten of je opteert voor een energiepakket waarbij je overschakelt naar een nieuwe leverancier voor gas én elektriciteit. Ontdek hier alle aardgasleveranciers in België of bekijk de aardgas prijzen.
Als je een nieuwe energieleverancier wenst te kiezen en je vindt het belangrijk dat je weet vanwaar ze de energie afkomstig is ( België of buitenland ), of de energie die aangeboden wordt groen is en niet grijs is, of de energie van kerncentrales komt of niet… Dan kan je via onze tool alle energieleveranciers vergelijken en achterhalen of ze gebruik maken van 100% groene energie of niet.
Doe de energietest en bespaar elk jaar op jouw factuur.
Verspil geen uren meer met het vergelijken van energietarieven en het vinden van de beste energieleverancier ! Vraag een vrijblijvende audit aan en stap over naar de beste energieleverancier op dit moment.